American Journal of Enology and Viticulture
VOLUME 23(2012)
No.1
巻頭随想 (ESSAY)
日本ブドウ・ワイン学会大分大会に寄せて ~大分の魅力とワインについて~
和田久継
p. 1
Hisatsugu WADA; On the Occasion of ASEV Japan 2012 Annual Meeting: Fascinations of Oita prefecture and its wines
研究報文(Original Papers)
UPLC-DAD-TOFMSによる熟成中の赤ワインのアントシアニン誘導体の分析
藤原 陽・久本 雅嗣・鈴木 淳平・田村 彰吾・斉藤 史恵・奥田 徹
p.3-12
Akira FUJIWARA, Masashi HISAMOTO, Junpei SUZUKI, Shogo TAMURA, Fumie SAITOH, and Tohru OKUDA; UPLC-DAD-TOFMS Analysis of Changes in Anthocyanin Derivatives in Red Wines during Bottle Storage
わが国ワイン産業のネットワーク構造と作業受委託事業
長谷 祐・川﨑訓昭・小林康志・長命洋佑・末田 有・伊庭治彦・上田暢子・落合孝次・小田滋晃
p.13-24
Tasuku NAGATANI, Noriaki KAWASAKI, Yasushi KOBAYASHI, Yosuke CHOMEI,Tamotsu SUEDA, Haruhiko IBA, Nobuko UEDA, Koji OCHIAI, Shigeaki ODA ; Contracting operation and network structure in Japan’s wine industry
原料用ブドウの調達と契約に関する一考察 *中国山西省を事例に*
仙田徹志・寳劔久俊・郭晋萊
p.25-33
Tetsuji SENDA, Hisatoshi HOKEN, Jinping GUO; An economic study of wine grape production contracts between farmers and winery in China
京都で栽培したマスカディンブドウ品種およびその四倊体の成長と果実品質 [Research Note]
内海真人・本杉日野
p.34-42
Masahito UTSUMI and Hino MOTOSUGI; Vine Growth and Berry Quality of Muscadine Grape (Vitis rotundifolia Michx.)and Tetraploid Cultivars Grown in Kyoto [Research Note]
ASEV論文の概要(Vol. 62, No. 2 & No. 3)
報告(Report)
山梨大学の改組とワイン科学教育の実情
奥田 徹
p.54-56
Tohru OKUDA; Education Systems on Enology and Viticulture at University of Yamanashi
ASEV日本ブドウ・ワイン学会西日本地域研究会 第5回研究集会に参加して
宮村 知華
p.58
Chiharu MIYAMURA
No.3
研究報文(Original Papers)
液肥の施用期間および環状はく皮がブドウ‘安芸クイーン’の果実品質および樹の生育に及ぼす影響
山根崇嘉・柴山勝利・浜吊洋司
p.125-133
Takayoshi YAMANE, Katsutoshi SHIBAYAMA and Yoji HAMANA; Effect of Period of Liquid Fertilizer Application and Girdling on Fruit Quality and Vine Growth of ‘Aki Queen’ Grape
白色反射シートのカーテン処理によるブドウの着色促進効果
松本敏一・桜井尚史・古田賢次郎・井上嶺之・門脇正行・松本真悟・秋廣高志
p.134-140
Toshikazu MATSUMOTO, Naofumi SAKURAI, Kenjiro FURUTA, Mineyuki INOUE, Masayuki KADOWAKI, Shingo MATSUMOTO and Takashi AKIHIRO; Effects of Curtain Treatment of White Reflection Sheet on Improving the Coloration of Grape Berries
報告(Report)
Japan Wine Competition 2012 (第10回国産ワインコンクール)報告
恩田 匠
p.141-150
Takumi ONDA; Outline of Japan Wine Competition 2012 (10 th Japan Domestic Wine Competition)
平成24年度ASEV日本ブドウ・ワイン学会セミナー報告
Good Malolactic Fermentation Practices – Impact on Diacetyl and Spoilage Organism Management
佐藤 充克
p.151-154
シャンパーニュ ― 壜内二次醗酵スパークリングワインの製造設備と醸造工程の実際
喜多 常夫
p.155-166
ASEV日本ブドウ・ワイン学会西日本地域研究会報告
第6回研究集会に参加して
佐々木 陽輔
p.167
第7回研究集会に参加して
清水彩子
p.168