American Journal of Enology and Viticulture

VOLUME 28(2017)

No.1

巻頭随想 (ESSAY)

日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)出雲大会に寄せて
岡 良美
p. 1
Yoshimi OKA; On the Occasion of ASEV JAPAN 2017 Annual Meeting in Shimane

研究報文(Original Papers)

瓶内二次発酵のための酵母発酵種の調製[Technical Brief]
恩田 匠,小松 正和,中山 忠博
p.3-7
Takumi ONDA, Masakazu KOMATSU and Tadahiro NAKAYAMA; Preparation of ‘Levain’, The Yeast Starter Culture for The Production of Sparkling Wine Made by The Traditional Method

報告(Report)

日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2016年甲府大会の開催報告
澤邊 昭義,斉藤 史恵
p.9-12
Akiyoshi SAWABE and Fumie SAITO; Reports of 2016 ASEV JAPAN

[2016 年日本ブドウ・ワイン学会 論文賞 受賞講演要旨]ワインの胡椒様香気成分 rotundone に関する研究
高瀬 秀樹
p.13-15
Hideki TAKASE; 2016 ASEV JAPAN JOURNAL AUTHOR’S AWARD: Studies on Peppery Aroma Compound Rotundone”in Wines

[2016 年日本ブドウ・ワイン学会 技術賞 受賞講演要旨]瓶内二次発酵法によるスパークリングワイン製造についての技術情報普及および基礎的研究
恩田 匠
p.17-20
Takumi ONDA; 2016 ASEV JAPAN TECHNICAL MERIT AWARD: Technical Information Dissemination and Basic Research on Sparkling Wine Making by Traditional Method

ブドウ中のフラボノイドの制御
クラウディオ モーゼル
p.21-27
Claudio MOSER; 2016 ASEV JAPAN Seminar: The Regulation of the Grape

平成 27 年度におけるワイン生産及び醸造用ぶどうの状況について
鈴木 崇,千葉崎 輝文,宇都宮 仁
p.29-35
Takashi SUZUKI, Terufumi CHIBAZAKI, Hitoshi UTSUNOMIYA; 2015 Japan wine industry survey

日本ブドウ・ワイン学会西日本地域研究会 第 16 回研究集会に参加して
岡田 ちから
p.37
Chikara OKADA ; Reports on 16th Meeting of the Western Division of ASEV Japan Chapter

ASEV論文の概要(Vol. 67, No. 2 & No. 3)

奥田 徹,佐藤 充克,鈴木 俊二,高柳 勉

 

※アメリカ学会誌の要旨和訳はこちら

Vol.67,No.2

Vol.67,No.3

2

2017年 11月 11日(土)ニューウェルシティ出雲(島根県出雲市)
※大会プログラムはこちら

No.3

研究報文(Original Papers)

保管条件の違いが白ワインの成分及び品質変化に及ぼす影響[ Research Note]
窪田 さおり,乙黒 美彩,岸本 宗和,是川 泰之,中野 善壽,森 覚,柳田 藤寿
p.135-143
Saori KUBOTA, Misa OTOGURO, Munekazu KISHIMOTO, Yasuyuki KOREKAWA, Yoshihisa NAKANO, Satoru MORI,and Fujitoshi YANAGIDA; Effects of storage conditions on components and quality of white wine

報告(Report)

日本ワインコンクール(Japan Wine Competition) 2017 報告
恩田 匠,有野謙市
p.145-154
Takumi ONDA and Ken-ichi ARINO; Outline of Japan Wine Competition 2017 (15th Japan Domestic Wine Competition)

2017 年第 68 回 ASEV National Conference 参加報告およびUniversity of California Davis 校,ASEV 本部見学記
井上 絵梨
p.155-158
Eri INOUE; Reports on 68th ASEV National Conference and Reports on Visit of University of California, Davis and ASEV Headquarters

日本ブドウ・ワイン学会西日本地域研究会第 17 回の開催報告
中尾 義則,山本 裕貴
p.159-160
Yoshinori NAKAO and Hiroki YAMAMOTO ; Reports on 17th Meeting of Western Division of ASEV Japan Chapter

ニュージーランドワインとコヤマワインズ / マウントフォード・エステートの現状
小山 竜宇,沢田 泉
p.161-165
Takahiro KOYAMA and Izumi SAWADA; Current Status of Enology and Viticulture in NZ and Koyama wines (Seminar on 17th Meeting of Western Division of ASEV Japan Chapter)

スイスと米国ワシントン州におけるワインツーリズムに関する研究
川﨑 訓昭
p.167-171
Noriaki KAWASAKI; Research about wine-tourism in Switzerland and Washington State in U.S.A (Seminar on 17th Meeting of Western Division of ASEV Japan Chapter)

日本ブドウ・ワイン学会西日本地域研究会 第 18 回研究集会に参加して
川﨑 訓昭
p.173
Noriaki KAWASAKI; Reports on 18th Meeting of the Western Division of ASEV Japan Chapter

『葡萄の涙 pleurs de la Vigne ブルゴーニュ・ワイン修業記 還暦の挑戦』榎本登貴男(著)を読んで[Book Review]
鈴木 友佳里
p.175
Yukari SUZUKI; Tokio ENOMOTO “Pleurs de la Vigne”

ASEV論文の概要(Vol. 67, No.4 & Vol. 68 No. 1)

佐藤 充克,奥田 徹,久本 雅嗣,斉藤 史恵, 鈴木 俊二,高柳 勉

 

※アメリカ学会誌の要旨和訳はこちら

Vol.67,No.4

Vol.68,No.1

一覧に戻る
ページトップ