American Journal of Enology and Viticulture
VOLUME 26(2015)
No.1
巻頭随想 (ESSAY)
日本ブドウ・ワイン学会 新潟・上越大会によせて
棚橋 博史
p. 3
Hiroshi TANAHASHI; On the Occasion of ASEV JAPAN 2015 Annual Meeting in Nigata
研究報文(Original Papers)
瓶内二次発酵法によるスパークリングワイン製造のための圧搾とその果汁成分[研究報文]
恩田 匠・小松正和・中山忠博
p. 5-9
Takumi ONDA, Masakazu KOMATSU, and Tadahiro NAKAYAMA; Pressing process and its chemical composition of must in traditional method for sparklingwinemaking[Technical Brief]
学術情報
Japan Wine Competition 2014(第12回国産ワインコンクール)報告
恩田 匠
p. 10-17
Takumi ONDA; Reports of 2014 Japan Wine Competition (12th Japan Domestic Wine Competition)
学術解説
赤ワインの健康効果 ~レスベラトロールについて:最近の話題~
佐藤 充克
p. 18-26
Michikatu SATO; Benefits of moderate wine intake: Recent topics on resveratrol.
ASEV論文の概要(Vol. 64, No.4 Vol. 65, No. 2 & 3)
No.3
研究報文(Original Papers)
遊離型亜硫酸分析に及ぼす温度の影響、ならびにリッパー法における検体の希釈の影響
後藤(山本)奈美、上用みどり、沼田美子代、神本真紀、小山和哉
p. 127-132
Takumi ONDA, Masakazu KOMATSU, and Tadahiro NAKAYAMA; Analysis of Sulfur Dioxide in Wine Effects of Temperature on Free Sulfur Dioxide Determination and Sample Diluction on Ripper Determination[Technical Brief]
エタノールを使用したブドウ果汁の資化性窒素(アミノ酸)の分析方法
藤田晃子、塚本 香、藤田 力、後藤(山本)奈美
p. 133-140
Akiko FUJITA, Kaori TSUKAMOTO, Tsutomu FUJII, and Nami GOTO-YAMAMOTO; An Ethanol Addition Method for Analyzing Yeast Assimilable Nitrogen(Amino Acid)Levels in Grape Juice[Technical Brief]
学術情報
Japan Wine Competition 2015 (第13回日本ワインコンクール) 報告
恩田 匠
p. 141-149
Takumi ONDA and Kenji KAWASAKI; Outline of Japan Competition 2015 (13th Japan Domestic Wine Competition)